Het werk gaat door

‘Tijdens de verbouwing gaat het werk gewoon door…’​

Stg. Wanda, dat ‘het volk’ betekent, aan de slag voor leerlingen in Sierra Leone met inzamelen van materialen:

 ‘Tijdens de verbouwing gaat het werk gewoon door…’

 Deze gedachte kwam bij me op, toen we bij scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard meubilair en andere materialen ophaalden voor het vakopleidingsinstituut in Dia, Sierra Leone. Dankzij hoofd facilitair Johan Ouwersloot van Were Di, is het mogelijk dat we de spullen kunnen verzamelen. En het werkt aanstekelijk en bemoedigend om te zien, dat hierdoor de ITI, Institute for Technical Innovation, zoals de school in Sierra Leone heet, vorm krijgt. De vooruitgang die de afgelopen 17 jaar al is geboekt met de bouw van basisschool en voortgezet onderwijs, en nu de bouw voor het MBO al grotendeels bewerkstelligd is. De nieuwe lokalen moeten gevuld worden. De studenten zijn er al. De leerlingen die de afgelopen jaren de vooropleidingen goed afgerond hebben of mee bezig zijn, willen verder. Toen Josephine, oprichtster van stichting Wanda, afgelopen december met de leerlingen daar sprak, werd ze geraakt door de doelgerichtheid en vastberadenheid van hen. “Het onderwijs biedt hen zoveel kans op een betere toekomst en ze voelen dat heel sterk dat ze daar een onderdeel van zijn. De leerlingen willen er aan bijdragen en ook de omgeving floreert daar bij”, vertelt ze. 

Grote inzet

Er zijn meerdere bedrijven en organisaties die zich inzetten voor Stichting Wanda. Zo is Frank van Handelsonderneming Kraaijvanger uit Bergeijk al meerdere malen betrokken geweest. Zo heeft Scholengemeenschap Were Di ook vaker een project ondersteund. Ondanks corona maatregelen en de recente heropstart van de lessen, gaat de hulp aan medestudenten in West Afrika gelukkig gewoon door. Want ook medewerkers en leerlingen van Were Di beseffen dat hoezeer jongeren het hier echt niet altijd makkelijk hebben, de kansen en vooruitzichten daar in West-Afrika onzekerder zijn. “In Sierra Leone kunnen ze niet zomaar terugvallen op hulp, zoals we dat hier kunnen. De toegankelijkheid tot helpende instanties is misschien onbekend of niet één, twee, drie duidelijk, de wegen zijn letterlijk en figuurlijk beter te bewandelen”, geeft een oud-leerlinge aan. “Hier in Nederland hoef je meestal maar een paar telefoontjes te plegen, of online formulieren in te vullen. Daar vraagt het een andere inspanning.”

 Uitwisseling

Ook de digitale weg is nog nagenoeg ontoegankelijk in Dia, Sierra Leone. Voor de school zijn betere Wi-Fi verbindingen en versterkers nodig. Door de komst van de vakschool in Dia, zie je dat ook de infrastructuur verbeterd wordt en de locale zelfstandigen er baat bij hebben. Door zulke projecten zien jongeren hier in Nederland wat er allemaal bij komt kijken en beseffen dat ze concreet kunnen bijdragen aan de onderwijsomstandigheden van hun mede-leeftijdgenoten in Sierra Leone. Hopelijk kan er in de toekomst een uitwisselingsproject plaats vinden tussen studenten van beide scholen. “Dat zou echt chill zijn”.

No alt text provided for this image

Wilt u bijdragen aan de ITI, institute for technical innovation in Dia? Stichting Wanda heeft ANBI status, waardoor uw gift aftrekbaar is van de belastingen. 

Heeft u een technisch bedrijf en kunt u materialen schenken? Graag horen wij van u!

 Team Stg Wanda